Friday, July 1, 2011

Oh Propaganda KLMU

Assalamualaikum wbt.
Salam hari Jummat pada semua orang-orang dan makhluk halus dan juga penghuni sekian alam dialam maya ini. Today we all talk about propaganda or berganda-ganda with mr admin of propaganda KLMU,aishh apa aku tulis ni..

Propaganda - Kuala Lumpur Metropolitan University (KLMU)

What Is Your Next Step..??




Step Pertama
Propaganda ,atau istilah lain masa yang sama teringat aku akan sejarah tanah melayu tika jepun hendak turun ke bumi melaya ini,mereka telah mengedarkan risalah propaganda,dalam masa perang dunia kedua.Ini membuatkan isu propaganda masih wujud hingga kini.

Klik link ini mengenai isu propaganda : http://en.wikipedia.org/wiki/Propaganda

Bukan nk backup KLMU ini,tapi kita harus ingat belajar di kolej swasta kena banyak sabar sebab..?

Step 2
Masa mula masuk memang kita melalui kata-kata manis dari marketing,sebab marketing nampak kita ni macam $ so kita kena selidik sebelum nak masuk,biasalah marketing kan dah nama marketing so kita kena tahu apa itu kerja marketing,kalau ada sapa-sapa jurusan Management atau bahasa melayunya Pengurusan Perniagaan mesti dah khatam dengan benda-benda pasal marketing ini.

Step 3
Selepas marketing dengan orang sales cerita macam-macam kat korang,makanya korang dengan bangganya pun berkata "huuuu bangganya aku masuk kolej sekian-sekian ni.." tapi bila korang dah masuk orang sales atau makerting dah basuh tangan sbb lepas tu korang kena jumpa admin dan sabagainya untuk urus PTPTN MARA dan sebagainya.

Step 4
Orentasi...
Benda paling menyampah dan malas hendak dengar bila mula masuk mana-mana university atau kolej malah bila dengar orentasi memang macam gampang sebab kadang-kadang ada orang cakap banyak dalam orentasi sehingga tertidur akhirnya.Malah kalau sembang soal orenstasi kolej takpa juga ni boleh pulak cerita zaman jepun,zaman penjajah british ingat kelas Malaysian Studies ke..

Masa orentasi nilah korang kena ambil perhatian pada perkara-perkara berikut :

***Briefing &Submission Of PTPTN Loan Application
Kenapa korang harus tahu..??
Sebab dalam sesi ini korang akan didedahkan dengan loan korang yang korang pinjam dan ingat bukan semua duit PTPTN tu korang boleh guna sewenang-wenangnya sbb walaupun korang wat pinjaman itu tetap duit pinjam,bila habis belajar ttp kena bayar balik.Cuba kalau masa orang yang briefing tu mesti nak korang dengar betul-betul,kalau korang main-main silap hari bulan ada jugak kena makan penampor dengan fasi yang jaga korang tu..Benda ni penting ia soal duit yang korang pinjam.So ambil lah perhatian setiap kali korang masuk kolej bagi yang baru hendak belajar ini.

***Hostel&Facilities
Benda ni pun kena amik perhatian jugak,yerlah setiap kolej pasti ada peraturan untuk menjaga keamana facilities kolej yang dah lawa macam kelas tadika itu.Hehehehe,makanya janganlah merosakkan harta benda kolej dan kadang-kadang semua tu korang jugak,korang mana tahu kadang-kadang duit untung saham,boleh jadi jugak kan...So hargailah barang kolej yer.

****HelpDesk & Counseling
Ini khas bagi mereka-mereka yang memerlukan kauseling dari pihak berkenan,nk kuar kolej ke,putus cinta ke ,masalah dgn kolej ke so jumpalah couseler korang ditempat korang belajar.Gunakan khidmat dia sehingga korang habis belajar.

***Academic Briefing
Yang jugak penting,kadang-kadang ia mempengaruhi wang PTPTN atau MARA yang korang loan itu.Ini kolej swasta bukan awan@kerajaan.Korang perlu ambil tahu sebab kalau korang NC (non-complete) atau FAIL,ada sesetengah kolej kalau korang NC kena bayar reffer exam sama ada final paper RM 50 atau paperwork,kertas kerja korang iaitu assgmt last x hantar so tak kena bayar dan hnya hantar asgmt sahaja.Ini diambil kira sebab kalau FAIL,kengkadang korang kena bayar sendiri bukan senang-senang ada orang kaya berpangkat Dato' tolong bayarkan untuk korang.Ok!

Step 5
Propaganda yang akan mengandakan anda...
boleh dengar boleh kata boleh tulis boleh tegur boleh berbiacara jika hendak percaya pergialh sendiri dan siasat apa sebenarnya yang berlaku pada kolej tersebut..Semua boleh kata semua boleh janji...cer gi tanya dari dok merapu kt fB..xde faedahnya diorg dok wat dosa korang dok tambah dosa...

Step 6
Propaganda dari zaman propanganda...
En Admin propaganda KLMU ala-ala The Saboteur dalam games yang dikeluarkan oleh EA games pada tahun 2009.Kisah seorang rakyat paris yang akan membersihkan negaranya dari pemerintahan NAZI yang diterajui oleh Hitler.

Official Saboteur Game Cover Art.JPG

Menceritakan Sean Delvin yang akan memusnahkan propaganda NAZI dari terus diperintah olehnya dari maka itu game ini amat mencabar dan seolah-olah En Admin Propaganda KLMU berada didalam situasi yang sama dalam games ini namum bergitu hanya bezanya tiada senjata khas pun digunakan macam Sean ni,dia hebat nak lari pun guna senjata macam pistol dan sebagai-bagainya...!Namum tidak pada En Admin,hnya membuka akaun facebook kemudian buat wordpress dn blogspot dan sebagainya untuk mempengaruh propaganda....

Oklah,nk story panjang kang ada kata,aku ni tali barut KLMU,kaki hentam KLMU,Talam Dua Muka,Talam Bertalam-talam malah Kuih Talam ditmabh pula Pencacai KLMU,Farid Kamil KLMU (opsss!),Pengbackup KLMU dan mcm-macam lagi..Biasalah tidak semua benda tu Perfect 100% yer tak..?? cer korang citer kat aku university atau kolej mana yang perfect sedangkan Mahasiswa kerajaan pun bermogok apantah lagi korang yang swasta ni.! yang tu propaganda 10kali ganda lg teruk dari kita semua..

Memandangkan hari ini hari Jumaat,Hari segala Penghulu hari,makanya saya menyusun 10 jari dari rambut hingga ke kaki..maaf yer oleh itu renung-renungkan dan selamat beramal!
Sebelum berundur Dengarlah lagu KLMU yang selalu masuk panggung ini....


Dunia Dalam Gemgaman ku!!


artikel|ainaa@2011

No comments:

Post a Comment

Komen Anda Mestilah Membangun Kalaupun Entri Post Saya Merapu