Friday, November 18, 2011

Ratatouille

assalamulaikum ....

Pernah tengok siri animasi Pixar Ratatouille ...



Ratatouille ialah sejenis makanan di Paris. sebut tentang ratatouille ,filem animasi ini telah lama berada di pasaran pada june 29 2007 dan penulis selalu menontonya di laptop. nak tahu kenapa ratatouille?

Kisah ini mengenai Remy,seekor tikus yang pandai masak dan realitinya tikus amatlah tidak disukai manusia dan selalu sahaja dibunuh kerna pandanga manusia pada tikus adalah haiwan perosak (dlm kartun nilah) 

"Ratatouille" desktop wallpaper number 1 (1024 x 768 pixels)

Remy suka memasak dan sumber inspirasinya adalah Cheff Gusteau. Bermula satu buku yang bertajuk "Anyone Can Cook" (Semua Orang Boleh Masak) keluarnya Cheff Gusteu dikritik hebat oleh Pengkritik Makanan Ternama di Paris bernama Anton Ego .. Lantaran kritikan hebat itu Cheff Gusteau telah meninggal dunia ... nak tahu selanjutnya download laaa


Apa Yang Best Sangat Cerita iNi?
Penulis Suka cerita ini sebab Remy yang telah mengubah Linguini,Seorang pencuci dapur sehingga menjadi Cheff terkenal .. tapi sikap Linguini tersangat lembab,lemah dan senang dibuli malah sengal pun ada,cepat mengalah dan tidak pandai berkata-kata hanya berharap pada remy sahaja untuk memasak.



Pengisian jalan cerita 
Remy ingin membuktikan pada semua orang yang buku Cheff Gusteau adalah benar yang bertajuk "Anyone Can Cook" pada mulanya semua tdak percaya bahwa Linguini selama ini masak dengan bantuan Remy sehinga satu crew restoran berhenti kerja kecuali Cheff Collete yang tiba-tiba terfikir akan buku Cheff Gusteau yang bertajuk "Anyone Can Cook". Sehingga sampai di restoran semula Collete terkejut melihat segerombolan tikus memasak di dapur tersebut dan ingin bertemu dengan Remy ,si tikus yang pandai masak .

Remy mensarankan masakkan ratatouille pada Collete untuk dijamukan pada Pengkritik hebat Ego itu ....

Inilah Ratatouille 

Apabila pengkritik makanan itu makan perghhh sungguh sedap hingga tersenyum sehingga ke pipi ..! akan tetapi Ego tidak percaya bahwa Ratatouille itu adalah masakkan si tikus yang bernama Remy ,hari demi hari barulah Ego mengalah dengan Motto Cheff Gusteau "anyone can cook" di dalam statementnya ialah 

In many ways,
the work of a critic is easy.

  
We risk very little,
yet enjoy a position over those

  
who offer up their work
and their selves to our judgment.

  
We thrive on negative criticism,
which is fun to write and to read.

  
But the bitter truth we critics must face
is that in the grand scheme of things,

  
the average piece of junk
is probably more meaningful

  
than our criticism designating it so.

  
But there are times
when a critic truly risks something

  
and that is in the discovery
and defense of the new.

  
The world is often unkind
to new talent, new creations.

  
The new needs friends.

  
Last night,
I experienced something new,

  
an extraordinary meal
from a singularly unexpected source.

  
To say that both the meal
and its maker

  
have challenged my preconceptions
about fine cooking

  
is a gross understatement.

  
They have rocked me to my core.

  
In the past, I have made no secret
of my disdain

  
for Chef Gusteau's famous motto,
"Anyone can cook."

  
But I realize only now
do I truly understand what he meant.

  
Not everyone
can become a great artist,

  
but a great artist
can come from anywhere.

  
It is difficult to imagine
more humble origins

  
than those of the genius
now cooking at Gusteau's,

  
who is, in this critic's opinion,

  
nothing less
than the finest chef in France.

  
I will be returning to Gusteau's soon,
hungry for more.

  
I will be returning to Gusteau's soon,
hungry for more.

**
anton ego
paris 2007



Bagi sesiapa yang masuk dalam diploma masakkan ni kena berpegang pada motto 
Gusteau "Anyone Can Cook" hahahaha selamat cerita tapi pengisian yang padat!

Apa Bukti Semua Orang Boleh Masak ?
Buktinya takan masak air pun tak pandai ..??
Goreng Telur pun tak reti jugak or malas suruh mak masakkan...? 
Ikan goreng kalau tak reti masak gak habis laa...
Nasi Goreng lagi senang !! 

Bagi Penulis 
Sambal Petai !! hahahahahaha!!
Itu lagi sedap untuk di masak !!
Pedas Hingga Membakar Isi Perut!!

Bukti Lagi 
Untuk Mengukuhkan bukti itu
Sebelum masuk hostel masa sekolah menengah
Semasa Cuti Semester
Hari-Hari Penulis lihat Ibu Penulis masak
Sampai dah hafal kadang-kadang ada something yang susah nak masak
Hehehehehe
Gulai ... tak kira lah gulai kawah ke,gulai apa jenis gulai lah
Termasuk gulai ikan pari !
itu minta maaflah nanti rasa masin pulak!!

(cokodok kalau tak reti masak rasa mcm nk ketawa pun ada hahaha)




Ok Jom Masak Ratatouille 
A very delicious, hearty and healthy vegetarian recipe that everyone will surely love! Ratatouille dish is a recipe that is blended with top ingredients and spices like eggplants, bell peppers, tomatoes, and fresh parsley. This recipe yields 3- 4 servings.
Ratatouille Dish
Ingredients
  • 4 large tomatoes, coarsely chopped, or 2 cans (14.5 ounces each) diced tomatoes
  • 2 green bell peppers, coarsely chopped
  • 1 small eggplant, cubed
  • 3 to 4 small zucchini, cut into 1/4-inch slices
  • 2 tablespoons chopped fresh parsley
  • 1/2 teaspoon dried leaf oregano
  • 1/4 teaspoon dried leaf thyme
  • 1 teaspoon dried leaf basil
  • 2 cloves garlic, crushed and minced
  • 1 large onion, quartered and thinly sliced
  • 2 tablespoons olive oil
Directions
  1. First, heat olive oil over medium heat in a 4-quart saucepan.
  2. Next, add garlic and onions and cook, stirring often, until softened, about 6 to 7 minutes.
  3. After that, add eggplant; stir until coated with oil. And then, add peppers; stir to combine.
  4. Cover and cook for 10 minutes, stirring occasionally to keep vegetables from sticking.
  5. Meanwhile, add tomatoes, zucchini, and herbs, and mix well.
  6. Lastly, cover and cook over low heat about 15 minutes, or until eggplant is tender but not too soft.
  7. Ratatouille is ready to serve!
ENJOY!
Copy : vegetariansrecipe. Selamat Mencuba Dalam Bidang Masakkan !!
Camille - Le Festin (ratatouille Soundtrack)

No comments:

Post a Comment

Komen Anda Mestilah Membangun Kalaupun Entri Post Saya Merapu