Wednesday, December 21, 2011

RA.ONE

assalamualaikum wbt ....

  sedang asyik bosan-bosan di rumah aku pun layan cerita hindustan lakonan Dato'Shah Rukh Khan dan juga Arjun Rampal dalam Filem SuperHero ala-ala Hollywood gitu iaitu "Ra One"



Ntah macam mana aku boleh terpengaruh dengan cerita hindustan yang bertajuk 'Ra One' ini.Filem ini mungkin diadaptasi dari filem tamil yang bertajuk 'enthiran' atau bahasa inggerisnya 'Robot' lakonan mantap hero lama Rajinikanth dan juga menantu Amitha Bachan iaitu Aishwarya Rai. Tapi filem 'Robot' tu terlalu terpengaruh sangat dengan CGI dan sistem CGI-nya kalah jalan cerita matsalleh oOoO ..... apapun aku respect editor film 'robot' tersebut,hahaha aku pun tak mampu nak buat mcm tu ......

Apa yang Best cerita 'Ra One' ni ..???
Mengisahkan Shenkar (shah rukh khan) seorang ahli game dan gila game yang akhirnya telah mencipta satu game terbaharunya iaitu "ra.one" akan tetapi akibat kesilapan teknikal pada satu malam shenkar telah menuju ke pejabatnya dan melihat keadaan pejabatnya huru-hara kerana "ra one" pada mulanya watak yang dipegang oleh Tom Wu dan akhir sekali ditukar oleh Arjun Rampal agar menampakkan Hindi dalam film tersebut. Apapun selepas kejadian tersebut Shenkar mati dalam satu kemalangan dasyat yang menglibatkan Ra One. Nak tahu selanjutnya pergi ar beli or donload kt ternet cerita ni ..

Bestnya jalan cerita ni sebab bnyak sangat teknik CGI dan gabungan dua industri Bollywood dan Hollywood.Tapi kadang-kadang aku pun nggak paham penuh jalan cerita ni aksi lawan dia taklah sehebat cerita "Robot" tu kan .. tapi cerita ni sahaja menelan belanja yang amat tinggi sekali di india dan termahal dgn bermodalkan RM 63,8Juta (huh bayaq hutang PTPTN ngan KLMU bagus tu ..) 

Namum disebalik cerita ini menelan kos yg tinggi tp jalan ceritanya ttp aku pening,hahahahaha dan salah satu scene yang aku suka :

Scene kereta api paling best sebab ada unsur-unsur ciplak dalam film Spiderman,selepas lagu Chamma Challo yg bergandingan dengan Akon tu an,tp suara latar bajet je lebih datanglah Ra'One (arjun rampal) untuk masuk ke tubuh Sonia (kareena kapoor) ceh kunun-kunun nak amik hati G-one lah tp sebenarnya nk ambil semua jantung elektronik kt G-One tu ala heart u know .... hahahaha dn selepas itu kareena kapoor pun mengalih kuasa tersebut menyebabkan G-one ni terasa yg Ra One ada disekelilingnya. Maka lepas itu mulalah tawanan kereta api ,well u must know lah an kalau sistem kereta api di India mcam mana dh penuh pun nak sumbat lagi .... Oleh yang demikian G-One ni pun dengan pantas nak menyelamatkan keadaan dan hendak menumpaskan Ra One yg berada separuh didalam tubuh Sonia ... Cewahhhh!! kalau korang tengok scene kereta api ni smpai habis sebijik mcm dalam cerita spiderman cuma ubah skit je spiderman tahan train guna sarang labah-labahnya dan nampak impak muka hero spiderman tu penat masa tahan dan G-One pula masa nak tahan train ni impak tahan train mcm tahan orang nk tendang pintu ..faham tak ?? tak faham tengok sndiri laaa .... hehehehe

(aksi hebat G-one)

Apapun cerita ni macam tak dpat smbutan di India malah di Malaysia juga (sumber yg kata ek). Mungkin sebab hero dia Shah Rukh Khan ... mungkin juga tak kurang juga yg jahat tu Arjun Rampal tapi kira oklah gandingan arjun rampal ngan shah rukh khan sebab dalam cerita Farah Khan yang bertajuk Om shanti Om ..arjun rampal tetap jadi jahat lepas tu shah rukh khan tetap hero .. hahahaha ... mungkin peminat nakkan satu perbezaan lain agaknya yerlah cer kalau amik hero lain utk jadi watak G-One walaupin Shah Rukh Khan dah jadi Shenkar dalam scene yang awal so lepas Shenkar mati per salahnya tukar orang lain pula dan lagi satu terlalu banyak sangat scene yang lain dari watak hero contoh,lawannya arjun rampal tapi hanya tunjuk last scene sahaja (hamboiii kritik bukan main apa kata ang ja pi wat filem kan senang) 

hahahah hanyalah pandangan sahaja,hero lama tetap lama dan sekarang orang nak kan hero baru apa salahnya kalau Shah RukH Khan tak jadi hero pula,jadilah ayah ke,atok ke ala watak xde kene mengena ngan hero ni dari dulu aku tengok cerita SRK semua dia jadi hero rasa mual dah .... (maaf yer dato ngutuk pulak ...)

@artikelterpelihara